Η Δέσποινα Γκουτζολίκα γεννήθηκε σε ένα γραφικό χωριό στους πρόποδες του Κισσάβου, το Ομόλιο Λάρισας. Εργάζεται ως αστυνομικός και της αρέσει να γράφει παιδικές ιστορίες.

Όταν ήταν η ίδια παιδί, είχε την τύχη ν’ ακούσει αμέτρητα παραμύθια από τη γιαγιά της, τα οποία κράτησε στην άκρη του μυαλού της, και όταν ήρθε η ώρα, άρχισε να τα χαρίζει, μαζί με τα δικά της, στους μικρούς της γιους αλλά και σε όλα τα παιδιά. Όνειρό της είναι να συνεχίσει να διηγείται παραμυθένιες ιστορίες σε όλον τον κόσμο… για να ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Πολλά διηγήματά της υπάρχουν σε διάφορους ιστότοπους, ενώ ένα από αυτά έχει συμπεριληφθεί στο συλλογικό έργο «Οι μάγισσες της Θεσσαλίας» από τις εκδόσεις iWrite.

Εμπνευσμένη από τα χαϊκού του Γιώργου Σεφέρη γράφει τα δικά της. Έχει διακριθεί στον διαγωνισμό «Τα χαϊκού της άνοιξης» των εκδόσεων Ανεμολόγιο και συμμετέχει στην ομώνυμη έκδοση.

To πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο «Ο φύλακας Άγγελος» εκδόθηκε το 2015 από την Ήρα Εκδοτική. Ακολούθησαν το  «Ουπς… ένα ροζ χταπόδι στον ωκεανό», «Τα μαγικά χρωματιστά μολύβια» και το «Τι φοβάται η Τυτώ». Το έκτο κατά σειρά βιβλίο της ήταν «Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης πάνε εκδρομή» εκδόθηκε το 2022 από το Αστυνομικό Τμήμα Τροχαίας και διανέμεται δωρεάν στα σχολεία, ενώ οι αναγνώστες μπορούν να το αναζητήσουν σε ηλεκτρονική μορφή στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ι.Ε.Π. Είναι ένα παραμύθι-οδηγός για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την Οδική Ασφάλεια.

Τα παραμύθια της «Οι θαλασσοπόροι του ουρανού» και «Χρον ο βιαστικός» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πνοή.